Blog

Lichtgewichten

Trainer

17-11-2014

Tijdens mijn carrière als betaald voetballer heb ik 23 trainers voorbij zien komen, de jeugdtrainers voor het gemak niet meegerekend.

Van Cruijff tot Griever en van Korbach tot Kistemaker. Zelfs Michels en Advocaat hebben mij geprobeerd iets bij te brengen, tijdens mijn jaren als Nederlands jeugdinternational.

Uiteraard had iedere trainer zijn eigen visie, tactisch inzicht en oefenstof. Ook het ‘toespreken’ van spelers gebeurde vaak op geheel eigen wijze.
Simon Kistemaker kon heel duidelijk maken dat een speler van Telstar ongeconcentreerd had getraind: “Hé, Melvin (Holwijn), je moet godverdomme niet mijn training verkutten!” Of Azing Griever, die bijna standaard zijn tactische bespreking afsloot met: “Vandaag geen hakkies (Martin Drent) of poorten (ondergetekende).” Onder beide laatstgenoemde trainers speelde ik trouwens mijn beste wedstrijden, maar dat terzijde. Onder Theo Laseroms scoorde ik met PEC Zwolle twee keer in de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen het Ajax van Blind, Wouters, Bergkamp, Menzo en Witschge. Twee weken later zat ik, nota bene uit tegen PSV, ijskoud op de tribune. Onder wijlen Korbach heb ik nooit een pepernoot geraakt. Dat vond Fritz ook, gezien zijn tekst naar mij: “Mies, wat hebben we samen kut gepresteerd, hé? Maar wat hebben we gelachen!” Nooit heb ik kunnen bedenken dat ik in het seizoen 2015/2016 al tien jaar trainer ben in het amateurvoetbal. Zelf denk je toch altijd: “Ik word geen trainer na mijn carrière, helemaal niks voor mij.” Toch wel, ik vind het meer dan geweldig. Ik doe het al bijna tien jaar; moeiteloos en met groot plezier.  Onvoorstelbaar veel geluk heb ik gehad, dat bij iedere club die ik mocht trainen de samenwerking met spelers ongelofelijk goed is geweest. Zij, de spelers, moesten soms even aan mij wennen; logisch! Komt daar een trainer binnen die af en toe ‘even’ mee wil doen met een rondo en een positiespel. Een trainer die weddenschappen afsluit met spelers over afwerken en latje schieten. ‘Wedden om een drankje dat ik deze bal op de lat schiet? En wedden (meestal met mijn spits), dat ik wedstrijdje afwerken win van jou?’ Maar ook een trainer die zijn spelers geen onzin vertelde, duidelijk is en die zijn spelers te alle tijde beschermde, richting wie dan ook.  De afgelopen tien jaar heb ik net als onder anderen Johan, Fritz, Hennie, Simon, Azing, Jan en Ben, beslissingen moeten nemen. Beslissingen over spelers, wissels, clubs, oefenstof en speelwijze. Beslissingen die invloed hebben gehad op spelers, resultaten, clubs, tegenstanders en niet te vergeten: ook invloed op mijzelf.

Toegegeven, je bent als oefenmeester vaak afhankelijk van het bekende ‘binnenkantje paal erin of eruit’ en de kwaliteit van jouw selectie. Trainers hebben ook te maken met het bestuur van hun club. Ik heb ze in alle soorten en maten meegemaakt: met en zonder verstand van voetbal, eerlijke mensen en farizeeërs, mensen die zelf op niveau hebben gevoetbald, en mensen die niet eens weten of er lucht of zand in een bal zit.  Als trainer ben ik in bijna tien jaar tijd kampioen geworden, gedegradeerd, hebben mijn spelers en ik  periodetitels gewonnen, deelname KNVB beker (Amstel Cup) behaald en uiteraard, zoals iedere toptrainer eens overkomt, op straat gezet. Verkozen worden tot trainer van het jaar, door mijn collega-trainers in de Hoofdklasse, behoort ook tot één van de hoogtepunten. Ach, ik had het voorbijgaande decennium als trainer voor geen goud willen missen.

Apetrots ben ik ook op het feit, dat ik door drie van de door mij getrainde clubs later ben teruggevraagd. Louis van Gaal en Co Adriaanse roepen altijd dat je vlieguren moet maken als trainer. Nou, vlieguren heb ik gemaakt! Vlieguren met hoogtepunten, een paar dieptepunten, veel nieuwe mensen leren kennen en enorm veel ervaring opgedaan.

Ervaring, die je niet alleen als trainer/coach sterker maakt; ik ben ervan overtuigd dat de ervaringen die je opdoet als trainer/coach je ook verder helpen in je ontwikkeling als mens; permanent lerend, zogezegd. Om een heel lang verhaal kort te maken: ik ben klaar en topfit voor minimaal nog eens tien jaar trainer/coach!

Michel van Oostrum Terug
Wil jij je echt verbeteren? Heb jij het gevoel stil te staan in je ontwikkeling? Heb jij ook genoeg van onpersoonlijke en onrealistische trainingen?
Neem meteen contact op